Ανέτοιμη η Πολιτεία για την αντιπυρική προστασία

Ανέτοιμη η Πολιτεία για την αντιπυρική προστασία

Αρ. Πρωτ. 9971/11.05.2010

Προς Υπουργό:

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, με την καταστροφή δασικού πλούτου, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον διασυρμό της χώρας μας διεθνώς, μάλλον δεν πτόησαν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υποδέχεται τους θερινούς μήνες χωρίς να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών. Μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη χώρα μας, είναι οι δασικές πυρκαγιές  που η αντιμετώπισή τους απαιτεί σωστό και υπεύθυνο σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά γεγονότα των προηγούμενων ετών. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες συνανθρώπων μας και στους φυσικούς πόρους, εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας για τον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας.

Η επικινδυνότητα, όμως αυξάνεται ακόμη περισσότερο, όταν το αρμόδιο Υπουργείο δεν λαμβάνει την απαραίτητη μέριμνα. Η ελλιπής στελέχωση ως προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, η έλλειψη χρηματοδοτήσεων και κατανομή κονδυλίων προς τους ΟΤΑ, η ύπαρξη απαρχαιωμένου εξοπλισμού και οχημάτων και η απουσία έγκαιρου προγραμματισμού, είναι στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυξημένος και η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα αποτρέψουν δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο παρελθόν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με την αντιπυρική προστασία στην χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α΄

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β'